Brygida Kosel

Racuchy


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14209

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jaja

2 łyżki cukru

5 dag drożdży

½ l mleka

½ kg mąki

25 dag truskawek

sól

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać 2 jajka, drożdże i łyżeczkę cukru. Dolać pół szklanki mleka. Odstawić na 15 minut.
Do przesianej mąki dolać zaczyn. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i swobodnie odchodzić od łyżki. Im ciasto będzie gęstsze, tym racuchy lepiej wyrosną. Gdyby było zbyt gęste można dolać mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Można od razu dodać je do ciasta lub ładnie poukładać na smażących się racuchach. Racuchy smażyć na średnio rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem lub olejem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Udekorować gałązką świeżej mięty. Polać śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Gołąbki z podbiału
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.