Racuchy
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać 2 jajka, drożdże i łyżeczkę cukru. Dolać pół szklanki mleka. Odstawić na 15 minut.
Do przesianej mąki dolać zaczyn. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i swobodnie odchodzić od łyżki. Im ciasto będzie gęstsze, tym racuchy lepiej wyrosną. Gdyby było zbyt gęste można dolać mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Można od razu dodać je do ciasta lub ładnie poukładać na smażących się racuchach. Racuchy smażyć na średnio rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem lub olejem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Udekorować gałązką świeżej mięty. Polać śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA