Tomasz Jakubiak

Racuchy ze śliwkami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 5004

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

2 jajka

5 dkg drożdży

szklanka ciepłego mleka

4 łyżeczki cukru z wanilią

4 śliwki

oleju do smażenia

cukier puder do prószenia

sos:

szklanka śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

sok z połówki limonki

łyżeczka cynamonu

2 łyżki syropu z bzu

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj w misce. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby wyrosło.
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Co kilka minut przewracaj je na drugą stronę. Po usmażeniu odciśnij je na papierze.
Przed podaniem oprósz racuchy cukrem pudrem.
Doskonałym dodatkiem do racuchów będzie szybki sos na bazie słodkiej śmietany. Śmietanę lekko podbij trzepaczką, by stała się puszysta. Dodaj do niej cukier, sok z limonki, cynamon i sok z bzu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

23.08.2016 09:15

CYTUJ

jak racuchu to tylko z krupaczatki, super przepis, a jak krupczatka to ostatnio wypróbowuje te z szymanowską z polskich młynów :)

jamb01

postów: 11

19.10.2015 14:29

CYTUJ

az mi sie przypomina smak dziecinstwa, kiedy to moja mama piekla racuszki

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.