Gary  Rhodes

Racuchy z solonym dorszem


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Racuchy z solonym dorszem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g solonego dorsza lub ryby wędzonej innego gatunku

ugotowanej

osączonej i rozdrobnionej

1 drobno posiekana duża cebula

1 drobno posiekana papryka chińska

1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki lub dymki

1 łyżeczka listków tymianku

1 łyżeczka listków majeranku

275 g mąki

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

300 ml mleka

100 ml wody

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Rozdrobnionego solonego dorsza wymieszać z cebulą, papryką chińską, szalotkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i wodę. Mieszać, aż powstanie rzadka masa, na tyle luźna, żeby spadać z łyżki. W razie potrzeby wlać więcej wody. W dużym garnku do głębokiego smażenia rozgrzać olej. Powinien być na tyle gorący, aby wrzucona na próbę kostka chleba skwierczała i usmażyła się na złoty kolor. Zanurzyć metalową łyżkę w oleju, a następnie nakładać porcjami mieszaninę z dorszem. (Dzięki olejowi masa nie będzie się przyklejać do łyżki.) Kłaść ciasto na gorący olej i smażyć partiami, aż racuchy będą złote i chrupiące. Wyjmować z garnka łyżką cedzakową. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.