Anna Olson

Racuchy z kwaśną śmietaną i marakują


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Racuchy z kwaśną śmietaną i marakują
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki (125 ml) mleka

¼ szklanki (60 ml) kwaśnej śmietany

2 łyżki (30 ml) masła

1 łyżeczka (5 ml) suszonych drożdży

¾ szklanki (105 g) mąki

1 łyżka (15 ml) cukru

¼ łyżeczki (1,25 ml) soli

1 jajko

1 łyżeczka (5 ml) skórki startej z cytryny

olej lub masło do smażenia

3 owoce marakui

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać mleko, kwaśną śmietanę i masło w rondlu i postawić na średnim ogniu. Mieszać dopóki masło się nie roztopi. Odstawić, by ostygło do temperatury ciała. Posypać drożdżami i odstawić na 5 minut.
W osobnej misce zmieszać mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny. Wlać do mąki mleko z dodatkami i wymieszać, by składniki się połączyły. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Potem wbić jajko i dobrze wymieszać masę. Patelnię o grubym dnie postawić na średnim ogniu i rozgrzać na niej olej lub stopić masło. Kłaść na patelnię po 1-2 łyżeczki ciasta. Smażyć dopóki brzegi placków się nie zetną, odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Tak samo usmażyć resztę racuchów.
Usmażone racuchy trzymać w cieple w piekarniku nagrzanym do temperatury 80°C na przykrytym talerzu. Ułożyć racuchy na talerzach. Przekroić owoce marakui, wyjąć pulpę owocową i położyć na racuchach. Podawać z porcją lodów z kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.