
Racuchy z kwaśną śmietaną i marakują
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
½ szklanki (125 ml) mleka
¼ szklanki (60 ml) kwaśnej śmietany
2 łyżki (30 ml) masła
1 łyżeczka (5 ml) suszonych drożdży
¾ szklanki (105 g) mąki
1 łyżka (15 ml) cukru
¼ łyżeczki (1,25 ml) soli
1 jajko
1 łyżeczka (5 ml) skórki startej z cytryny
olej lub masło do smażenia
3 owoce marakui
Przygotowanie:
Zmieszać mleko, kwaśną śmietanę i masło w rondlu i postawić na średnim ogniu. Mieszać dopóki masło się nie roztopi. Odstawić, by ostygło do temperatury ciała. Posypać drożdżami i odstawić na 5 minut.
W osobnej misce zmieszać mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny. Wlać do mąki mleko z dodatkami i wymieszać, by składniki się połączyły. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Potem wbić jajko i dobrze wymieszać masę. Patelnię o grubym dnie postawić na średnim ogniu i rozgrzać na niej olej lub stopić masło. Kłaść na patelnię po 1-2 łyżeczki ciasta. Smażyć dopóki brzegi placków się nie zetną, odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Tak samo usmażyć resztę racuchów.
Usmażone racuchy trzymać w cieple w piekarniku nagrzanym do temperatury 80°C na przykrytym talerzu. Ułożyć racuchy na talerzach. Przekroić owoce marakui, wyjąć pulpę owocową i położyć na racuchach. Podawać z porcją lodów z kwaśnej śmietany.
Podobne przepisy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis