Laura Calder

Racuchy o smaku pomarańczy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Racuchy o smaku pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 g niesolonego masła

125 ml mleka

2 łyżeczki cukru

szczypta soli

starta skórka pomarańczy

starta skórka cytryny

1 łyżka wody pomarańczowej lub esencji pomarańczowej

125 g mąki

3 jajka (albo 4)

1 litr oleju do smażenia

cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:


Do rondla włóż masło, wlej mleko i 125 ml wody oraz wsyp sól. Zagotuj mieszankę. Dodaj skórki pomarańczy i cytryny oraz esencję pomarańczową. Zdejmij rondel z ognia, wsyp mąkę i ucieraj mieszankę drewnianą łyżką, aż zacznie odrywać się od brzegów rondla. Postaw rondel z powrotem na ogniu, podgrzewaj 1 min mieszając. Zdejmij rondel z ognia i ostudź. Dodaj jajka, jedno po drugim i mieszaj energicznie, aż otrzymasz gładką masę, która z łatwością odrywa się od łyżki, ale nie cieknie. Podgrzej olej do 175°C. Dłońmi uformuj kulki z ciasta (albo zrób to za pomocą łyżki) i smaż je, przewracając od czasu do czasu, aż podwoją swoją objętość i zarumienią się. Wyjmij racuchy łyżką na papierowy ręcznik. Posyp je cukrem pudrem. Podawaj na ciepło albo włóż do szczelnego pojemnika.

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.