Racuchy kukurydziano-krewetkowe z remuladą ogórkową

Racuchy kukurydziano-krewetkowe z remuladą ogórkową
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Remulada ogórkowa:
1 szklanka drobno startego ogórka
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki drobnej soli
1 szklanka jogurtu
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kopru

Racuchy:
1 łyżka oliwy
½ szklanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
¾ szklanki świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 jajko
¾ szklanki 2% mleka
1 ½ szklanki gotowanych krewetek (jeśli mrożone – rozmrożonych i osączonych)
olej roślinny do smażenia

Przygotuj remuladę:
Wymieszaj startego w sitku ogórka z cukrem i solą nad miseczką przez 30 minut. Odciśnij resztki cieczy, wymieszaj zawartość sitka z jogurtem, kaparami oraz marynowanym koprem, wstaw do lodówki i przechowaj do czasu podania. Aby zrobić zapiekanki, rozgrzej oliwę na średnim ogniu, w naczyniu do smażenia na małej ilości tłuszczu i dodaj cebulę. Duś ją przez około 5 minut, aż stanie się szklista, dorzuć kukurydzę oraz tymianek i duś do czasu, gdy zmięknie kukurydza (około 3 minut). Zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ochłodzenia. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę zwykłą, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W osobnej misce, roztrzep jajko z mlekiem, dodaj do mącznej mieszaniny i wymieszaj w celu połączenia. Wprowadź teraz ochłodzoną masę kukurydzianą i na koniec, krewetki. Rozgrzej dostateczną ilość oleju roślinnego (na wysokość około 5 cm) w głębokim garnku o grubym dnie, do temperatury 190°C. Wrzucaj delikatnie łyżką porcje ciasta na gorący olej i smaż, aż stanie się złoto-brązowe, jednokrotnie obracając (około 6 minut). Wyjmij pampuchy na papierowy ręcznik, w celu osuszenia od nadmiaru tłuszczu. Podaj na ciepło z ochłodzonym w lodówce sosem.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA