Anna Olson

Racuchy kukurydziano-krewetkowe z remuladą ogórkową


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Racuchy kukurydziano-krewetkowe z remuladą ogórkową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Remulada ogórkowa:

1 szklanka drobno startego ogórka

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki drobnej soli

1 szklanka jogurtu

2 łyżki posiekanych kaparów

2 łyżki posiekanego kopru



Racuchy:

1 łyżka oliwy

½ szklanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę

¾ szklanki świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku

1 szklanka mąki kukurydzianej

½ szklanki mąki pszennej

1 łyżka cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

¾ łyżeczki soli

szczypta czarnego pieprzu

1 jajko

¾ szklanki 2% mleka

1 ½ szklanki gotowanych krewetek (jeśli mrożone – rozmrożonych i osączonych)

olej roślinny do smażenia



Przygotuj remuladę:

Wymieszaj startego w sitku ogórka z cukrem i solą nad miseczką przez 30 minut. Odciśnij resztki cieczy, wymieszaj zawartość sitka z jogurtem, kaparami oraz marynowanym koprem, wstaw do lodówki i przechowaj do czasu podania. Aby zrobić zapiekanki, rozgrzej oliwę na średnim ogniu, w naczyniu do smażenia na małej ilości tłuszczu i dodaj cebulę. Duś ją przez około 5 minut, aż stanie się szklista, dorzuć kukurydzę oraz tymianek i duś do czasu, gdy zmięknie kukurydza (około 3 minut). Zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ochłodzenia. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę zwykłą, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W osobnej misce, roztrzep jajko z mlekiem, dodaj do mącznej mieszaniny i wymieszaj w celu połączenia. Wprowadź teraz ochłodzoną masę kukurydzianą i na koniec, krewetki. Rozgrzej dostateczną ilość oleju roślinnego (na wysokość około 5 cm) w głębokim garnku o grubym dnie, do temperatury 190°C. Wrzucaj delikatnie łyżką porcje ciasta na gorący olej i smaż, aż stanie się złoto-brązowe, jednokrotnie obracając (około 6 minut). Wyjmij pampuchy na papierowy ręcznik, w celu osuszenia od nadmiaru tłuszczu. Podaj na ciepło z ochłodzonym w lodówce sosem.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.