Rabarbarowe ciasto na oliwie

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Rabarbarowe ciasto na oliwie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 jajek

skórka z 1 ½ pomarańczy

1 ¼ filiżanki plus 4 łyżki cukru

2 filiżanki oliwy extra virgin

2 filiżanki mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 filiżanki pokrojonego rabarbaru

sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Jajka zmiksować ze skórką pomarańczy i cukrem (4 łyżki cukru odłożyć). Miksując na wolnych obrotach wlać cienkim strumieniem oliwę.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z mieszanką jajeczną do uzyskania gładkiego ciasta.
Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec godzinę, aż będzie rumiane. Będzie gotowe, kiedy wbity w nie patyczek będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Rabarbar wymieszać z odłożonym wcześniej cukrem, sokiem z pomarańczy i łyżką oliwy. Rozłożyć równą warstwą w formie do pieczenia. Piec przez 12-15 minut.
Podawać ciasto przybrane pieczonym rabarbarem.

Druga wersja:
Rabarbar z wymienionymi wcześniej dodatkami podsmażyć na patelni. Przełożyć do formy, zalać ciastem i upiec.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.09.2016 08:43

CYTUJ

przepis wydaje sie być bardzo fajny, czy mogę do takiego rodzaju ciasta dodać mąki o obniżonej zawartości glutenu takiej z Polskich Młynów?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.