Rabarbar z jabłkami pod kruszonką

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Rabarbar z jabłkami pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

8 łodyg pędzonego rabarbaru, pokrojonych na kawałki o długości około 2 cm

300 g drobnego cukru lub więcej, zależnie od cierpkości jabłek

2 jabłka typu reneta, bez gniazd nasiennych, obrane i pokrojonych w kostkę o boku 1 cm



Kruszonka (wystarcza na 3-4 porcje):

450 g mąki

250 g pokrojonego na kawałki zimnego masła

125 g złocistego drobnego cukru

125 g cukru demerara

50 g płatków owsianych



Do podania:

lody waniliowe

bardzo gęsta śmietana kremówka

krem custard w proszku firmy Bird’s (przygotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu)



Przygotowanie:

Zagrzej w rondlu na małym ogniu rabarbar z połową cukru, a gdy się zagotuje, przecedź przez sitko, by odsączyć sok. W rondlu albo głębokiej patelni zagrzej na małym ogniu jabłka pokrojone w kostkę z pozostałym cukrem. Dolej łyżkę wody, żeby nie przywierały. Smaż jabłka przez 2 minuty, żeby się nie rozpadły. Przełóż je do miski i odstaw, żeby ostygły. Wymieszaj odsączony rabarbar z jabłkami. Ze schłodzonego soku i zmrożonej wódki możesz zrobić drinka. Rozgrzej piekarnik do190oC/170oC z termoobiegiem. Wsyp mąkę, masło, oba rodzaje cukru oraz dużą szczyptę soli do naczynia malaksera i zmiksuj, aż będą przypominać tartą bułkę. Wmieszaj łyżką płatki owsiane (nie miksuj). Wypełnij żaroodporne naczynie owocami do ¾ głębokości. Luźno zasyp je dużą ilością kruszonki, żeby wystawała ponad krawędź naczynia – nie próbuj jej ugniatać. Jeśli nie zużyjesz całej kruszonki, resztę możesz zamrozić. Piecz 20-25 minut, aż kruszonka będzie rumiana. Wyjmij naczynie z piekarnika, odstaw na kilka minut do przestygnięcia i podaj z lodami, śmietaną oraz sosem custard.

powrót

Podobne przepisy

Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.