Quiche z kozim serem i prosciutto, sałatka z zielonej fasolki z chrupiącym prosciutto i ciepłym cytrynowym dressingiem

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Quiche z kozim serem i prosciutto, sałatka z zielonej fasolki z chrupiącym prosciutto i ciepłym cytrynowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Ciasto na quiche:

300 g przesianej mąki pszennej

sól

200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

60 – 120 ml zimnej wody



Nadzienie do quiche:

3 duże szalotki, nieobrane, przekrojone na pół

łyżka oliwy

0,5 l mleka 2%

3 jajka o temperaturze pokojowej

4 gałązki tymianku, same listki

120 g pokruszonego sera koziego

30 dag młodej rukoli

6 cienkich plastrów szynki parmeńskiej

sól

pieprz



Chrupiące prosciutto:

8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonych w 2,5 cm kawałki



Ciepły cytrynowy dressing:

3 łyżki oliwy extra vergine

pół szalotki, pokrojonej w kostkę

60 g obranych i pokrojonych migdałów

60 g rodzynek sułtańskich

60 g rodzynek

60 g drylowanych oliwek kalamata

sok z 1 cytryny

łyżeczka miodu

sól

pieprz



Sałatka z zielonej fasolki i szparagów:

25 dag zielonej fasolki, obranej i zblanszowanej w solonej wodzie

pęczek szparagów, obranych i zblanszowanych w solonej wodzie

ciepły cytrynowy dressing

chrupiące prosciutto





Ciasto na quiche:

1. Włożyć mąkę, sól i masło do dużej miski. Delikatnie mieszać opuszkami palców do uzyskania grudkowatej konsystencji.

2. Stopniowo dolewać zimną wodę, póki ciasto się nie wyrobi.

3. Wyjąć ciasto z miski, uformować dysk, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.

4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

5. Lekko oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i ułożyć w naczyniu z wyjmowanym spodem. Brzegi ciasta powinny wystawać poza brzegi naczynia.

6. Delikatnie odciąć nadmiar ciasta, zostawiając kołnierz z ciasta na brzegach naczynia i nakłuć ciasto widelcem.

7. Położyć naczynie z ciastem na blasze. Przykryć spód ciasta cienką folią. Wsypać fasolę lub położyć ciężarek do ciasta i piec około kwadransa.

8. Wyjąć fasolę i folię, wsadzić ciasto z powrotem do piekarnika. Piec aż do zbrązowienia spodu ciasta, mniej więcej 10 minut.

9. Wyjąć z piekarnika. Póki ciasto jest gorące, posmarować spód cienką warstwą jajecznej mikstury.



Nadzienie do quiche

1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

2. Szalotki ułożyć na małej patelni, łupinkami do góry, obtoczyć w oliwie, doprawić solą, pieprzem i piec 30 minut, do miękkości.

3. Zmniejszyć temperaturę do 163 stopni C.

4. Szalotki obrać z łupin, odłożyć na bok.

5. Wlać mleko do naczynia, gotować na małym ogniu, póki nie zacznie delikatnie bulgotać. Odstawić na bok.

6. W misce ubić jajka i tymianek z dodatkiem soli i pieprzu.

7. Nie przerywając ubijania, powoli wlewać gorące mleko.

8. Rozłożyć pieczone szalotki i kozi ser na upieczonym cieście.

9. Wlać jajeczną miksturę na ciasto.

10. Piec w piekarniku przez 20 – 30 minut, póki farsz się nie zetnie.

11. Wyjąć quiche z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

12. Pokroić na porcje. Udekorować młodą rukolą i szynką parmeńską.



Crispy Prosciutto:

1. Średnio / mocno rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką.

2. Położyć kawałki prosciutto i smażyć, póki nie będą chrupkie.

3. Zdjąć z palnika i dodać do sałatki z zielonej fasolki i szparagów.





Ciepły cytrynowy dressing:

1. Wlać łyżkę oliwy na średnio / mocno rozgrzaną patelnię.

2. Dodać szalotki, doprawić solą i smażyć do miękkości.

3. Dodać migdały, rodzynki i oliwki. Dobrze przemieszać.

4. Dodać sok z cytryny i miód. Zamieszać.

5. Dodać resztę oliwy, doprawić solą, pieprzem i zdjąć z palnika.



Sałatka z zielonej fasolki i szparagów:

1. Pokroić fasolkę i szparagi na kawałki o długości 2,5 cm i włożyć do miski.

2. Polać ciepłym cytrynowym dressingiem, przemieszać i udekorować chrupiącym prosciutto.





powrót

Podobne przepisy

Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Maczanka krakowska z kajzerką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Curry z kurczaka ze szpinakiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kurczak z limonką i trawą cytrynową
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.