Janella  Purcell

Quiche Gary’ego


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Quiche Gary’ego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1 i 1/3 filiżanki mąki

jajko

180 g pokrojonego zimnego masła

szczypta soli

łyżka mleka



Nadzienie

pół dyni japońskiej

cukinia

czerwona cebula

150 g liści młodego szpinaku

pół słodkiego ziemniaka

2 łyżki bazylii

sól i pieprz

100 ml oliwy oliwek

gałązki tymianku

150 odsączonego sera ricotta

4 jajka

400 ml śmietany

sól i pieprz

starty ser gruyere

bazylia





Przygotowanie

Mąkę, sól i masło łączymy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i mleko. Zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia. Wierzch ciasta zabezpieczamy pergaminem i obciążamy fasolą lub ryżem. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor. Warzywa kroimy na kawałki i spryskujemy oliwą. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Studzimy je.

Mieszamy 4 jajka, sól, pieprz i śmietanę. Warzywa układamy na podpieczonym spodzie i polewamy jajkami ze śmietaną. Możemy posypać to serem gruyer. Wstawiamy quiche do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 40 minut. Gotowe danie posypujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.



powrót

Podobne przepisy

Ciecierzyca curry
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.