Anna Olson

Quesadilla


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Quesadilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże pszenne tortille

½ szklanki gładkiego śmietankowego twarożku o temperaturze pokojowej

¾ szklanki czarnej fasoli z puszki

odsączonej i opłukanej

6 plastrów boczku

podsmażonych na chrupiąco

½ szklanki posiekanej dymki

¼ szklanki posiekanej kolendry

1 szklanka tartego średnio dojrzałego cheddara

1 szklanka tartego sera Monterrey Jack

2 łyżki oleju roślinnego

salsa i gęsta ukwaszona śmietana do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Ułóż tortille na blacie i posmaruj cienką warstewką twarogu. Na dwóch tortillach rozłóż fasolę i pokrusz boczek na mniejsze kawałki. Posyp dymką, kolendrą i serem, a następnie przykryj pustymi tortillami i delikatnie dociśnij. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Wlej łyżkę oleju i delikatnie ułóż 1 quesadillę na patelni. Smaż 4 min, aż dolna tortilla będzie złocista i chrupiąca. Przykryj patelnię talerzem, odwróć i zsuń quesadillę z powrotem na patelnię, żeby usmażyła się z drugiej strony. Zdejmij quesadillę z patelni i odłóż na 3-5 min przed pokrojeniem. Podawaj z dodatkiem salsy i ukwaszonej śmietany.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.