Quesadilla z kurczakiem chipotle gniecioną białą fasolą, salsa kukurydziana, salsa pomidorowo-arbuzowa i napój z arbuza

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Quesadilla z kurczakiem chipotle  gniecioną białą fasolą, salsa kukurydziana, salsa pomidorowo-arbuzowa i napój z arbuza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kurczak chipotle:

łyżka oleju

cebula pokrojona w kostkę

3 posiekane ząbki czosnku

łyżeczka zmielonych nasion kolendry

2 papryczki chipotle w sosie adobo (pomidorowym), posiekane

2 łyżki sosu adobo

60 ml octu z jabłkowego cydru

2 łyżki melasy

5 gałązek tymianku związanych sznurkiem

35 dag mięsa z kurczaka, pokrojonego (mogą być resztki z pieczonego kurczaka)

sól

pieprz



Gnieciona biała fasola:

2 łyżki oliwy

pół cebuli pokrojonej w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

łyżka grubo posiekanej, świeżej szałwii

340 g białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

0,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chipotle

sól

pieprz



Salsa kukurydziana:

3 obrane z liści kolby kukurydzy

¼ średniej, pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli

mała czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę

½ długiego ogórka, pozbawionego nasion i pokrojonego w kostkę

papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę

¼ pęczka kolendry, łodygi drobno posiekane, liście posiekane grubo

łyżeczka oliwy

sól

pieprz



Salsa pomidorowo - arbuzowa:

4 pomidory śliwkowe, bez nasion, pokrojone w kostkę

10 dag arbuza, pokrojonego w kostkę

2 szczypiory, drobno pokrojone

skórka i sok z limonki

2 łyżki posiekanych łodyg i liści kolendry

sól

pieprz



Przygotowanie quesadilli z kurczakiem chipotle:

łyżka oliwy

paczka placków tortilli

gnieciona biała fasola

kurczak chipotle

ser Brie (23 – 28 dag), pokrojony w długie paski

30 dag startego białego cheddara

15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią



Napój arbuzowo – miętowy:

120 ml wody

86 g cukru plus 2 łyżki do udekorowania krawędzi szklanek

pół pęczka mięty

1 kg pokrojonego arbuza

8 kostek lodu

2 limonki, jedna przecięta na pół, druga pokrojona w kawałki do dekoracji





Kurczak chipotle:

1. Na średnim ogniu rozgrzać olej na żeliwnej patelni.

2. Dodać cebulę i smażyć, aż nabierze złotobrązowego koloru. Dodać czosnek i zamieszać.

3. Dodać zmielone ziarna kolendry, papryczki chipotle, sos adobo, ocet z jabłkowego cydru i melasę. Mieszać aż składniki połączą się.

4. Dodać tymianek i kawałki kurczaka, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i odstawić.



Gnieciona biała fasola

1. Na średnio rozgrzanej patelni podgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć aż do miękkości.

2. Dodać szałwię. Przemieszać, żeby składniki połączyły się. Potem dodać białą fasolę.

3. Smażyć, aż fasola podgrzeje się. Zdjąć z palnika. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

4. Doprawić proszkiem z papryczek chipotle, solą, pieprzem i odstawić.



Salsa kukurydziana

1. Rozgrzać grill.

2. Na grillu ułożyć kolby kukurydzy. Grillować 8 – 10 minut, aż kukurydza zmięknie i lekko zwęgli.

3. Odciąć nasiona z kolb i przełożyć do miski.

4. Dodać pozostałe składniki, przemieszać i odstawić.



Salsa pomidorowo - arbuzowa

1. Wszystkie składniki włożyć do miski, przemieszać i odstawić.



Przygotowanie quesadilli z kurczakiem chipotle

1. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na żeliwnej, lub dużej zwykłej patelni.

2. Ułożyć gniecioną białą fasolę, kurczaka chipotle i serów na połówce tortilli.

3. Złożyć tortillę i położyć na rozgrzanej patelni. Gdy placek zbrązowieje i zrobi się chrupiący, obrócić i obsmażyć z drugiej strony.

4. Zdjąć z patelni. Podawać z salsą pomidorowo – arbuzową, salsą kukurydzianą i napojem arbuzowo – miętowym.



Napój arbuzowo – miętowy

1. Wlać wodę do małego garnka. Dodać cukier. Zagotować i zdjąć z palnika.

2. Dodać miętę. Zostawić na kwadrans, żeby syrop wchłonął smak mięty.

3. Zostawić syrop do ostygnięcia. Allow syrup to cool.

4. Odcedzić miętę. Syrop włożyć do lodówki. Zostawić, aż zrobi się zimny.

5. Pół porcji arbuza włożyć do blendera. Dodać syrop i sok z limonki. Zmiksować i przecedzić przez bardzo drobne sitko do dużego garnka.

6. To samo zrobić zresztą arbuza. Całość schłodzić w lodówce.

7. Resztę cukru wysypać na talerz. Zwilżyć brzegi szklanek kawałkiem limonki. Wcisnąć brzegi szklanek w cukier.

8. Do szklanek wrzucić kostki lodu. Wlać napój arbuzowo – miętowy. Udekorować kawałkami limonki. Smacznego!

















powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.