Agnieszka Kręglicka

Quesadilla z grillowanymi cebulkami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Quesadilla z grillowanymi cebulkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pszenne tortille (dostępne w supermarketach w sekcji z jedzeniem meksykańskim)

Nadzienie 1

4 ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę

2-3 całe dymki posiekane

150 g pokrojonej drobno kiełbaski chorizo (miękka paprykowa kiełbasa, można dostać hiszpańską w kilku wersjach, ewentualnie użyć węgierską)

pieprz, oregano

Nadzienie 2

200 g tartego żółtego sera

2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki

posiekana ostra papryczka

Dodatki

kilka pęczków młodej cebuli

pęczek rzodkiewki

kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Na suchej patelni zrumienić chorizo i wysmażyć tłuszcz z kiełbasy. Dodać ziemniaki i dymkę, razem smażyć, aż masa się połączy. Doprawić pieprzem i oregano. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki nadzienia, złożyć na pół. Ser wymieszać ze szczypiorem i papryczką. Uważać na ilość papryczki, bo z czasem ostrość się wzmacnia. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki nadzienia, złożyć na pół.
Cebulki skrócone do ok. 12 cm układać na grillu i grillować powoli. Staną się lekko zczerniałe i słodkie. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Nadziane tortille smażyć na suchej patelni, aż placki się zrumienią, a nadzienie podgrzeje, ser rozpuści. Pikantne quesadille podawać ze słodkimi cebulkami i kwaśną śmietaną posypaną plasterkami rzodkiewek.

powrót

Podobne przepisy

Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Suflet z kozim serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki ziemniaczane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.