Quesadilla z czarną fasolą na ostro

Quesadilla z czarną fasolą na ostro
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli
  • odsączonej i przepłukanej
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 2 dymki
  • przycięte i pokrojone na plasterki
  • 1 czerwona papryka
  • pokrojona w kostkę o boku 1 cm
  • 80 g tartego cheddara
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 4 gotowe miękkie wrapy (placki) pszenne albo kukurydziane
  • 1 ząbek czosnku
  • obrany i przekrojony na pół
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • garść listków kolendry
  • umytych i posiekanych
  • 1 dojrzałe awokado
  • obrane
  • bez pestki
  • posiekane
  • sok z 1 limonki
  • 1 limonka pokrojona na cząstki
  • do podania
  • szczypta soli
  • 2 łyżki pestek dyni bez łupinek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce fasolę, kmin, oregano, suszone płatki chili, posiekaną dymkę, paprykę i tarty ser. Najlepiej zrobić to rękami, częściowo lekko miażdżąc fasolę. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Rozłóż tortille na czystym blacie i natrzyj je czosnkiem. Rozłóż fasolową mieszaninę na 2 tortillach aż po brzegi. Przykryj je pozostałymi dwoma plackami, natartą czosnkiem powierzchnią w dół. Rozgrzej połowę oleju na patelni i usmaż pierwszą quesadillę po 3-4 min z każdej strony, aż tortille będą złociste, a ser w środku się stopi. Połóż quesadillę na kawałku papierowego ręcznika, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Powtórz czynności z drugą quesadillą. W tym czasie wymieszaj w misce kolendrę, awokado, sok z limonki i szczyptę soli. Kiedy zdejmiesz drugą quesadillę z patelni, upraż na pozostałym oleju pestki dyni i dodaj je do sałatki z awokado. Pokrój obie quesadille na 6 kawałków i rozłóż na talerzach. Na wierzch nałóż sałatkę z awokado i podawaj z cząstkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA