Ricardo Larrivee

Puszyste ciasto o smaku toffi z waniliowym mango


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Puszyste ciasto o smaku toffi z waniliowym mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki ciasta:

310 ml pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)

½ łyżeczki wodorowinianu potasu

410 ml brązowego cukru

125 ml oleju roślinnego

125 ml wody

½ łyżeczki ekstraktu wanilii



Składniki waniliowego mango:

1 laska wanilii

125 ml wody

180 ml cukru

4 mango, obrane i pokrojone w paski

375 ml śmietany 35%



Przygotowanie ciasta:

Ustaw kratkę w środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 170°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubij pianę z białek i wodorowinianu potasu. Stopniowo dodawaj połowę brązowego cukru, nie przerywając ubijania. Odstaw. W trzeciej misce utrzyj resztę cukru, żółtka, wodę i ekstrakt wanilii. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Łopatką przełóż pianę do masy i ostrożnie wymieszaj. Przelej do teflonowej formy babkowej z kominem o średnicy 25 cm. Piecz przez 55 minut do godziny, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie sucha. Obróć foremkę i zostaw ciasto na 3 godziny. Wyjmij z foremki.



Przygotowanie waniliowego mango:

Czubkiem noża rozetnij laskę wanilii wzdłuż. Wydrap nasionka. W rondlu doprowadź do wrzenia wodę. Wsyp 125 ml cukru, dodaj nasionka wanilii. Dorzuć mango. Zdejmij z ognia i wystudź. Odcedź owoce, syrop zachowaj do sałatki owocowej. W misce ubij śmietanę z resztą cukru. Odstaw w chłodne miejsce.

Podawaj plastry ciasta z bitą śmietaną, waniliowym mango albo pokryj ciasto bitą śmietaną i wlej do otworu waniliowe mango. Resztę mango podaj w salaterce.



Uwaga: Lepsze są szare foremki, jeśli zależy ci na jasnym kolorze i równym wyrośnięciu ciasta. Odradzam ciemne foremki, bo zbyt szybko się nagrzewają. Wtedy krawędzie ciasta się przypalą, zanim środek się upiecze. Radzę wybierać srebrne foremki i napełniać do ⅔ wysokości.



@ Ricardo Larrivée



powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki tort z gruszkami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:54

CYTUJ

do tego przepisu tylko i wyłącznie gotowa masa krówkowa z helio, nadaje się do tego przepisu jak zadna inna! Dzieki gotowym masom zyskuje czas, na przygotowanie kolejnej potrawy na świąteczny stół.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.