Delia  Smith

Puree z ziemniaków


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Puree z ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Desiree)

2 łyżeczki soli

pieprz

5 dag masła

4 łyżki stołowe pełnotłustego mleka

2 łyżki stołowe creme fraiche (lub śmietanki czy gęstej śmietany)

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki jak najcieniej obieramy, kroimy na jednakowej, średniej wielkości kawałki, zalewamy wrzątkiem, by ledwo były przykryte wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy powoli przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odlewamy i wrzucamy z powrotem do gorącego garnka. Dodajemy szczyptę pieprzu, masło, oraz mleko.
Lekko rozgniatamy ziemniaki widelcem, a następnie miksujemy elektrycznym mikserem na gładką, aksamitną i puszystą masę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, a na koniec mieszamy z creme fraiche lub śmietaną.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.