Puree z ziemniaków z czosnkiem

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Puree z ziemniaków z czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 - 12 mączystych ziemniaków średniej wielkości (ok. 750 gramów)

¼ szklanki oliwy aromatyzowanej czosnkiem

½ szklanki grubo posiekanego opiekanego czosnku (około 30 ząbków średniej wielkości lub 20 dużych)

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

2 łyżeczki posiekanej świeżej natki

½ łyżeczki soli (lub do smaku)

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki wyszorować i pokroić na ćwiartki (usunąć wszelkie plamy i uszkodzenia). Włożyć do dużego garnka. Wlać taką ilość wody, aby pokrywała je na wysokość 2-5 cm (około 8-10 szklanek). Wsypać 1 łyżkę soli. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości. Odlać i ponownie przełożyć do garnka. Skropić oliwą i wymieszać, aby pokryła ziemniaki. Dodać opieczony czosnek i świeże zioła. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Lekko rozgnieść widelcem, aby ziemniaki wymieszały się z oliwą i czosnkiem, ale zostawić w większych kawałkach. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ogórków na słodko
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Smażony sękacz z kremem pistacjowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska
Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.