Tomasz Jakubiak

Puree z topinamburu i sera pleśniowego z kotlecikami jagnięcymi i sosem gruszkowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 4131

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5-6 kotlecików jagnięcych

seler

sól

pieprz

kilka gałązek świeżego tymianku

szklanka soku z buraka

puree z topinamburu:

300 g ugotowanego topinamburu

łyżka masła

20 g sera pleśniowego

szczypta białego pieprzu

szczypta soli morskiej

2 łyżki orzechów włoskich

1/4 szklanki mleka

sos gruszkowy:

1,5 szklanki soku z gruszki

2-3 listki szałwii

granat

 

Przygotowanie:

Do miski zetrzyj seler. Dodaj świeży tymianek i dolej sok z buraka. Marynatę dopraw solą i pieprzem. Zalej nią kotleciki. Przygotuj puree. W misce ugnieć ugotowany topinambur z masłem i serem pleśniowym. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp orzechów włoskich i dolej mleka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przygotuj sos gruszkowy. W rondelku podgrzej sok z gruszki z szałwią i pestkami granatu. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Patelnię grillową rozgrzej. Kotlety grilluj po 3 minuty z każdej strony. Puree smaż na patelni do momentu, aż płyny odparują. Gotowe. Kotleciki podawaj ze smażonym puree i sosem gruszkowym. Pycha!


powrót

Podobne przepisy

Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.