Tomasz Jakubiak

Pulpety z pstrąga z sosem z zielonej sałaty i żółtek


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 6856

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 szt. filetów z pstrąga

2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta gałki muszkatowej

sok z połowy cytryny

ostra świeża papryczka

1,5 litra bulionu warzywnego

ząbek czosnku

natka pietruszki

Na sos:

główka sałaty masłowej

łyżka masła

100 ml bulionu rybnego lub warzywnego

1 łyżka śmietany kremówki

2 żółtka

sól, pieprz

Przygotowanie:

W misce umieść rybę i kwaśną śmietanę. Dodaj gałkę, czosnek, natkę pietruszki. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą,pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do masy dodaj ostrą papryczkę. Formuj pulpety i gotuj je w bulionie. W rondelku rozpuść masło i przesmaż posiekaną sałatę. Dodaj bulion. Całość zmiksuj. Płyn z powrotem wstaw na mały ogień i połącz z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Po chwili powinna wyjść delikatna emulsja. Pulpety podawaj z sosem z zielonej sałaty.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Łosoś po kaszubsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sushi handroll
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.