Pulpety z podrobów w sosie cebulowym

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pulpety z podrobów w sosie cebulowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos cebulowy do farszu:

50 g masła

2 drobno posiekane cebule

2 ząbki czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka posiekanej szałwii

łyżka posiekanego tymianku

200 ml bulionu wołowego



Pulpety:

150 g rumsztyku

150 g cynaderki

150 g serca

1 jajko

50 g bułki tartej

500 g otoki tłuszczowej moczonej przez noc



Cebulowy sos do pieczeni:

3 posiekane czerwone cebule

Łyżka masła

750 ml bulionu wołowego

500 ml piwa

łodyżka tymianku

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka mąki



Przygotowanie:

Smaż cebulę z czosnkiem i ziołami aż zrobi się szklista. Dodaj bulion i zredukuj go. Zmiel w mikserze cynaderkę, serce i wołowinę – wątróbki posiekaj ręcznie. Wymieszaj je ze sobą i połącz z cebulową masą. Dodaj tartą bułkę i jajko. Odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos cebulowy. Podsmaż cebulę, wlej bulion i piwo. Dopraw tymiankiem, pomidorami i mąką. Gotuj przez 20 - 30 minut aż zrobi się gęste. Uformuj pulpety wielkości piłek do golfa i owiń je wieprzowym tłuszczem. Smaż tak długo, aż zrobią się złoto-brązowe. Duś przez 10 minut w cebulowym sosie. Danie będzie gotowe, jak sos dobrze zgęstnieje.





Opracowano na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej kuchni.”

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.