Sophie Dahl

Pulpety z łososia i kraba z domowym sosem tatarskim, pieczonymi czerwonymi ziemniakami i blanszowanym szpinakiem


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pulpety z łososia i kraba z domowym sosem tatarskim, pieczonymi czerwonymi ziemniakami i blanszowanym szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

250 g młodych czerwonych ziemniaków

obgotowanych

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Pokrój widelcem obgotowane ziemniaki, żeby miały nierówne krawędzie, dopraw solą oraz pieprzem i skrop małą ilością oliwy, a następnie wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Teraz zrób rybne pulpeciki. Wymieszaj w misce mięso łososia z dwoma rodzajami mięsa kraba, majonezem, natką pietruszki, koperkiem, czerwoną chili oraz musztardą diżońską. Uformuj pulpety, spłaszcz je nieco, ułóż na talerzu i wstaw do lodówki do chwili, gdy ziemniaki będą prawie gotowe. Pulpety mogą być mniejsze albo większe – jeśli są wielkości hamburgera, wtedy policz po dwa na osobę. Czas na sos tatarski. Wymieszaj 4 łyżki majonezu, korniszony, kapary, natkę pietruszki, porcję soku wyciśniętego z cytryny i trochę świeżo startego chrzanu. Dopraw do smaku, odstaw na bok i usmaż pulpety. Rozgrzej na patelni małą ilość oliwy i usmaż pulpety z obu stron, aż się zrumienią (po ok. 3 min z każdej strony). Nie trzeba smażyć za długo, bo mięso kraba i łososia nie jest surowe. Pod koniec smażenia zblanszuj szpinak w garnku z wrzątkiem, przełóż do miski z wodą z lodem, osusz, skrop odrobiną oliwy i dopraw. Podaj pulpety z sosem tatarskim, szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Ryba w cieście z Amritsaru
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

szalviqa

postów: 13

13.11.2015 10:29

CYTUJ

Trochę szkoda łososia przerobić na pulpety, chociaż sam smak moze być całkiem interesujący.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.