Gieno Mientkiewicz

Pulpety wołowe z graną na botwince


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2124

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag mielonej wołowiny

4 łyżki tartej emilgrany

1 pęczek botwiny

¼ cytryny

1 łyżka śmietanki 30%

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso dokładnie wymieszać z tartym serem. Uformować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie 15 minut. W rondelku zagotować niewielką ilość wody, osolić i wrzucić umytą, nie krojoną botwinę, ale bez buraczków. Blanszować przez 3-4 minuty. Woda powinna odparować, ostatecznie można ją odlać. Botwinę skropić sokiem z cytryny dla odzyskania koloru i wigoru. Dodać masło, krótko dusić, dodać śmietankę. Ułożyć botwinkę na talerzu, oprószyć pieprzem, ułożyć na tym pulpety.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.