Tomasz Jakubiak

Pulpety cielęce z sosem koniakowo-grzybowym


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

odsłon: 53

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 dkg mielonej cielęciny

3 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

cytryna

łyżka suszonego oregano

natka pietruszki

kilka gałązek bazylii

kilka listków mięty

łyżka masła

0,5 chałki

0,5 szklanki maślanki

szczypta soli

szczypta pieprzu

4 liście laurowe

szczypta ziela angielskiego

garść mąki

sos:

2 duże cebule

kilka gałązek rozmarynu

50 dkg pieczarek

por

2 łyżki masła

0,5 szklanki koniaku

0,5 l bulionu wołowego

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

100 ml demi glace

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę i czosnek wrzuć do blendera. Dodaj sok z cytryny, oregano, natkę pietruszki, bazylię, miętę i masło. Dodaj chałkę, zalej maślanką i zblenduj na jednolitą masę.
Otrzymaną masę przypraw solą, pieprzem i połącz z mięsem. Następnie uformuj kulki, oprusz mąką i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Do wody na pulpety dodaj liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
Przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka i duś na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki, por i rozmaryn. Dodaj koniak, demi glace i bulion wołowy. Całość przypraw solą, pieprzem i wrzuć pulpety.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.