Tomasz Jakubiak

Pulpeciki z kaszy gryczanej z kulkami mozzarelli i sosem grzybowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 8611

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g ugotowanej kaszy gryczanej

jabłko

cebula

2-3 gałązki świeżego rozmarynu

2 łyżeczki mielonego imbiru

3 łyżki gotowej panierki tempury

8-10 małych kuleczek mozzarelli

panierka tempura do obtoczenia

olej do smażenia

grzybowy sos z miodem pitnym:

300 g pieczarek

cebula

2 łyżki masła

2 listki laurowe

4 - 6 ziaren czarnego pieprzu

sól

pieprz

100 ml pitnego miodu

2 - 3 gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:

Zetrzyj jabłko i cebulę na tarce o małych oczkach, do miski. Wsyp kaszę. Dodaj posiekane gałązki rozmarynu. Dopraw mielonym imbirem. Dosyp tempurę. Wszystkie składniki wymieszaj. Masa powinna być zwarta i lekko klejąca. Jeżeli masa jest za mokra, dosyp gotowej panierki, tempury. Zwilż ręce i z masy formuj pulpeciki. Do środka każdego pulpecika włóż małą kulkę mozzarelli. Gotowy pulpecik obtocz w tempurze i smaż je partiami w głębokim, rozgrzanym oleju. Dla podtrzymania ciepła pulpetów wstaw je do nagrzanego piekarnika (50 stopni ).
Przygotuj sos. Cebulę pokrój w małą kostkę i przesmaż ją na łyżce masła. Dodaj do niej listki laurowe i ziarna pieprzu. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj je do cebuli. Poczekaj, aż pieczarki puszą wodę. Dopraw je pieprzem, solą i dolej miodu pitnego. Poczekaj, aż płyny się zredukują i dodaj łyżkę zimnego masła. Na koniec wrzuć świeże listki tymianu.
Pulpeciki podawaj z sosem i chrupiącymi listkami botwinki. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Risotto cytrynowe ze szparagami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony ryż po tajsku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kuskus z warzywami cebulowymi
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.