Kylie Kwong

Pulpeciki - lwie głowy


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pulpeciki - lwie głowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2 duże

zewnętrzne i 4 mniejsze

wewnętrzne liście kapusty pekińskiej

4 łyżki oleju arachidowego

125ml wina ryżowego

500ml bulionu z kurczaka

1 łyżka jasnego sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Zacznij od pulpetów. Wymieszaj wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj rękami. Wyrób masę – weź niewielkie porcje masy i uderzaj nimi o krawędź misy – dzięki temu pulpety będą delikatniejsze.
Rozprowadź skrobię kukurydzianą na płaskim talerzu. Podziel masę na cztery części i z każdej uformuj sporego, okrągłego pulpeta – „lwią głowę”. Delikatnie obtocz pulpety w skrobi kukurydzianej. Pokrój duże liście kapusty na części i wyłóż nimi dno garnka o grubych ścianach. Podgrzej w woku olej, aż zacznie dymić. Zmniejsz ogień do średniego i ostrożnie włóż pulpety do woka. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż do wyłożonego kapustą garnka. W ten sam sposób obsmaż pozostałe pulpety, również przełóż je do garnka. Przykryj każdy pulpet mniejszym liściem kapusty, zawiń liście tak, żeby przypominały lwią grzywę. Dodaj wino ryżowe, bulion i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 2 godziny. Łyżką cedzakową ostrożnie przełóż pulpety na półmisek, polej sosem i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.