Pulpeciki jagnięce z oliwkami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pulpeciki jagnięce z oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pulpety:

kilogram mielonej jagnięciny

3 rozgniecione ząbki czosnku

posiekana cebula

pół pęczka natki pietruszki

łyżka soli

pół łyżki mielonego czarnego pieprzu

jajko

pół filiżanki bułki tartej

pół filiżanki zielonych oliwek bez pestek

łyżka suszonego oregano

sok z cytryny

Sos:

2 ząbki czosnku

cebula

600 ml przecieru pomidorowego

łyżka oliwy

500 g jogurtu naturalnego

szczypiorek

mięta

sok z cytryny

łyżeczka uprażonego mielonego kminu

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez 5 minut. Do jagnięciny dodać oregano, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą, oliwki, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformować i usmażyć pulpety. Skropić je sokiem z cytryny. Pulpety ułożyć w naczyniach do zapiekania. Polać sosem pomidorowym i piec przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Do jogurtu dodać sok z cytryny, kmin, miętę, szczypiorek, sól i pieprz. Przed podaniem każdą porcję polać sosem jogurtowym.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.