Delia  Smith

Puddingi z topioną czekoladą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Puddingi z topioną czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag ciemnej

siedemdziesięciopięcioprocentowej czekolady

20 dag masła

2 łyżki brandy

4 całe jajka oraz 4 żółtka

10 dag drobnego cukru

półtorej łyżeczki esencji waniliowej

7 dag mąki

 

 

Przygotowanie:


Czekoladę z masłem i dodatkiem brandy powoli roztapiamy na parze. Do dużej, głębokiej miski wbijamy całe jajka oraz żółtka. Dodajemy cukier, oraz esencję waniliową. Ubijamy jajka z cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i podwoi objętość. Do kogla - mogla ostrożnie dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i znów mieszamy.
8 miseczek o pojemności około 200 ml smarujemy masłem, napełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy 10 – 12 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gorący deser podajemy z mocno schłodzoną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.