Delia  Smith

Puddingi z topioną czekoladą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Puddingi z topioną czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag ciemnej

siedemdziesięciopięcioprocentowej czekolady

20 dag masła

2 łyżki brandy

4 całe jajka oraz 4 żółtka

10 dag drobnego cukru

półtorej łyżeczki esencji waniliowej

7 dag mąki

 

 

Przygotowanie:


Czekoladę z masłem i dodatkiem brandy powoli roztapiamy na parze. Do dużej, głębokiej miski wbijamy całe jajka oraz żółtka. Dodajemy cukier, oraz esencję waniliową. Ubijamy jajka z cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i podwoi objętość. Do kogla - mogla ostrożnie dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i znów mieszamy.
8 miseczek o pojemności około 200 ml smarujemy masłem, napełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy 10 – 12 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gorący deser podajemy z mocno schłodzoną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.