Jacek Sikora

Pudding


Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duża puszka brzoskwiń

3 łyżeczki mielonego imbiru

trzy tabliczki ciemnej czekolady

½ kostki masła

80g mąki

2 jajka

75 g cukru

proszek do pieczenia

cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

Posmarować masłem foremkę (najlepiej o wymiarach 22x22 cm). Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Brzoskwinie z puszki odcedzić i pokroić w dość grubą kostkę. Masło i 2/3 czekolady rozpuścić w mikrofalówce. Ubić jajka z cukrem i dodać do nich masło i czekoladę. Delikatnie mieszając dodać mąkę i proszek do pieczenia, a także resztę czekolady w kawałkach oraz imbir. W foremce ułożyć pokrojone brzoskwinie i przykryć je przygotowaną mieszanką. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Potem wyjąć, przykryć folią aluminiową i dalej piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z formy owocami do góry. Ciasto posypać cukrem pudrem.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.