Anna Olson

Pudding z syropem klonowym


Przepis z programu Na słodko (odc.39)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pudding z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto kukurydziane

¼ szklanki maślanki

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 jajko

¼ szklanki mąki kukurydzianej

1/3 szklanki mąki uniwersalnej

¼ szklanki brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

3 łyżki stopionego masła



Pudding

1½ szklanki śmietany 18%

¼ szklanki + 2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki płynnej melasy

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

1 jajko

3 żółtka



Przygotowanie ciasta kukurydzianego

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Za pomocą trzepaczki połączyć maślankę, śmietanę i jajko. W innej misce zmieszać pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Mleczną mieszaninę wymieszać z zawartością drugiej miski, dodać masło i starannie wymieszać wszystkie składniki. Wypełnić ciastem natłuszczoną kwadratową formę o boku dł. 20 cm i piec 25 minut. Pokruszyć ciasto i lekko je wysuszyć w piekarniku przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do dużej miski.



Przygotowanie puddingu

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem ścianki. Na średnim ogniu podgrzać śmietanę, syrop klonowy, melasę, sól, ekstrakt waniliowy i przyprawy. W oddzielnej misce zmieszać jajko z żółtkami za pomocą trzepaczki. Stopniowo dolewać gorącą śmietanę z dodatkami, stale mieszając. Zalać ciasto kukurydziane mieszaniną i zostawić na 15 minut, żeby nasiąkło, a potem przełożyć do tortownicy. Wstawić tortownicę do dużej formy o wysokim brzegu. Do zewnętrznej formy wlać wrzątek na głębokość 2,5 cm. Szczelnie przykryć całość folią plastykową, a następnie aluminiową. Piec przez 45 - 55 minut, aż środek puddingu stanie się sprężysty. Studzić pudding przez 30 minut przed pokrojeniem i podaniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.