Janella  Purcell

Pudding z ricotty


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding z ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów

łyżka ciemnych rodzynek

łyżka jasnych rodzynek

łyżka koryntek

¼ filiżanki brandy albo likieru owocowego

4 duże jajka

1/3 filiżanki cukru

675 g ricotta albo twarogu

skórka z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki mąki

sól

łyżka niesolonego masła

¼ filiżanki bułki tartej

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Posiekaną skórkę cytrusów wymieszać z rodzynkami, koryntkami i brandy. Odstawić na 15 minut. W robocie kuchennym połączyć żółtka, cukier, ser, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Jeśli używamy miksera, najpierw należy ubić żółtka z cukrem. Następnie dodać ser, aromat i mąkę. Dolać do ciasta brandy, w której moczyły się rodzynki. Wyrobić. Dodać skórkę i rodzynki. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Dodać 1/3 mieszanki serowej. Delikatnie rozmieszać. Dołożyć resztę masy. Wymieszać. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę puddingową. Formę ustawić na blasze wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy naczynia. Piec przez 35 minut. Po upieczeniu pozostawić pudding w kąpieli wodnej przez 30 minut. Następnie odciąć go od formy nożem o wąskim ostrzu. Przykryć formę talerzem i odwrócić. Pudding podawać posypany cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.