Pudding z panettone i ricotty

Pudding z panettone i ricotty
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kg ricotty
  • 150 g miałkiego cukru
  • 70 g kandyzowanych owoców i skórki cytrusów
  • 40 g płatków migdałowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 – 40 g kakao plus trochę do posypania
  • 600 g panettone
  • 175 ml vin santo

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kandyzowane owoce i skórkę pokroić w drobną kostkę, czekoladę drobno posiekać. Pokroić panettone: najpierw 2 krążki o grubości 2,5 cm ze spodu, potem resztę w plastry tej samej grubości. Podzielić ricottę na dwie części i włożyć do dwóch misek. Do każdej dodać połowę cukru i utrzeć na gładką masę. Do jednej części wsypać kakao i dobrze wymieszać. Do obu części dodać po połowie owoców kandyzowanych, migdałów i czekolady. Dobrze wymieszać. Formę do puddingu o średnicy 15 cm lub głęboką miskę wyłożyć folią spożywczą tak, by zwisała na zewnątrz. Wyłożyć formę plastrami ciasta i z pomocą pędzla obficie zwilżyć je vin santo. Nałożyć jasną masę, mniej więcej do połowy formy. Przykryć masę serową krążkiem ciasta i zwilżyć je vin santo. Wyłożyć masę z kakao, przykryć krążkiem ciasta i zwilżyć je resztą vin santo. Zawinąć na ciasto zwisające brzegi folii, przykryć talerzykiem, obciążyć (na przykład dużą puszką lub torbą cukru) i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki, odwinąć brzegi folii, przykryć talerzem i odwrócić do góry nogami. Usunąć foremkę i folię. Oprószyć kakao, pokroić na porcje, rozłożyć na talerzyki i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA