Paul Merret

Pudding z miodem i imbirem, gotowany na parze


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z miodem i imbirem, gotowany na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g niesolonego masła

175 g mąki z proszkiem do pieczenia (175 g mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli)

135 g cukru

40 g miodu

3 jajka

2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru

3 łyżki miodu

masło

 

 

Przygotowanie:


Ręcznie lub w malakserze utrzeć razem masło, mąkę, cukier, jajka i miód. Dodać imbir kandyzowany i dobrze wymieszać. Plastikową foremkę do puddingu o pojemności 1,2 litra wysmarować masłem. Na dno wlać 2 łyżki miodu. Przełożyć ciasto do formy, napełniając ją do ¾ wysokości. Przykryć wierzch foremki pergaminem posmarowanym masłem (na środku papieru zrobić zakładkę) i obwiązać dookoła sznurkiem. Na dno garnka na tyle dużego, by zmieściła się w nim foremka z puddingiem położyć talerzyk odwrócony do góry dnem. Na nim umieścić kawałek złożonej wzdłuż folii aluminiowej i postawić na niej foremkę z puddingiem. Wlać do garnka tyle wrzątku, by sięgał do 2/3 wysokości formy. Postawić garnek na małym gazie, przykryć pokrywką i gotować ok. 1,5 godziny (sprawdzić patyczkiem), ewentualnie uzupełniając wodę. Wyjąć foremkę z garnka, usnąć papier, przykryć talerzem i odwrócić. Zdjąć foremkę, polać pudding pozostałą łyżką miodu i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.