James  Martin

Pudding z francuskich rogalików z białą czekoladą i whisky


Przepis z programu Słodki James (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding z francuskich rogalików z białą czekoladą i whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml mleka

500 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii

rozcięta wzdłuż

3 jajka

5 żółtek

200 g drobnego cukru

4 francuskie rogaliki

pokrojone na kromki

25 g sułtanek

25 g stopionego masła

175 g startej białej czekolady

3 łyżki whisky

55 g dżemu morelowego

cukier puder do oprószenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej do rondla mleko i śmietanę, dodaj wanilię i powoli doprowadź do wrzenia. Rozbij jajka do dużej miski i ubij wraz z dodatkowymi żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę. Ułóż kromki rogalików w żaroodpornym naczyniu, nasuwając je nieco na siebie. Posyp je sułtankami i zalej stopionym masłem. Po zagotowaniu zawartości rondla zdejmij go z ognia i odstaw, by mleczna mieszanina nieco ostygła. Dodaj mieszaninę jajeczną oraz utartą czekoladę i dobrze wymieszaj. Odstaw rondel na kilka minut, żeby czekolada się stopiła. Mieszaj od czasu do czasu. Dolej whisky, a następnie przecedź sos przez sito wprost na kromki rogalików. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i piecz 15-20 minut, do momentu, aż pieczywo wchłonie część sosu, a reszta prawie się zestali. Wyjmij naczynie z piekarnika, na wierzch nałóż dżem i posyp cukrem pudrem. Skarmelizuj wierzch puddingu płomieniem palnika kuchennego lub podstaw pod rozgrzany grill. Odstaw pudding, żeby ostygł przed podaniem do temperatury otoczenia. Podawaj porcje z kulką lodów, ozdobione gałązką świeżej mięty.

powrót

Podobne przepisy

Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.