Marieta  Marecka

Pudding z czerstwej babki drożdżowej


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding z czerstwej babki drożdżowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. ½ czerstwej dużej babki drożdżowej

ok. 150 g dżemu malinowego

2 jaja

100 ml mleka

150 ml śmietanki kremówki 36%

3 łyżki cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii

masło do wysmarowania formy i plastrów ciasta

bułka tarta do wysmarowania formy

cukier demerara i cynamon do posypania

 

Do podania:

lody waniliowe lub starciatella

 

 

Przygotowanie:

Babkę kroimy w plastry, a formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Jaja wraz ze śmietanką, mlekiem, cukrem i wanilią miksujemy. Układamy plastry ciasta na dnie foremki, każdy delikatnie smarując masłem, a co drugi plaster smarując dżemem. Zalewamy całość masą jajeczną i odstawiamy na kilka minut, żeby czerstwe ciasto zdążyło zmięknąć.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masę posypujemy cukrem demerara i cynamonem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Całość powinna się pięknie zarumienić z zewnątrz, a środek powinien być wilgotny. Podajemy od razu, najlepiej z gałką lodów.

powrót

Podobne przepisy

Wiśniowy mus czekoladowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.