Gary  Rhodes

Pudding z czarnej melasy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z czarnej melasy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g mąki z proszkiem do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki mieszanki korzennej*

100g masła

6 łyżek czarnej melasy (opcjonalne)

50g drobnego cukru

lub cukru trzcinowego

½ łyżeczki sody oczyszczonej

6 łyżek mleka

2 jajka

2 łyżki syropu słodowego (golden syrup) (opcjonalne)

 

 

Przygotowanie:


Nasmaruj masłem i oprósz mąką 1,2 l plastikową formę do puddingów. Przesiej mąkę, dodaj sól i mieszankę korzenną. Wgnieć masło. Podgrzej czarną melasę z cukrem. Zmieszaj sodę z mlekiem i jajkami. Dodaj oba płyny do mąki. Przełóż do formy i niezbyt szczelnie przykryj ją folią aluminiową. Wsadź do garnka wypełnionego wodą, tak, żeby sięgała do połowy wysokości formy. Postaw na ogień i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1½-2 godziny, w miarę potrzeby uzupełniając wodę. Wyłóż ciasto na talerz i polej dodatkową melasą, syropem słodowym, lub miodem.
Mieszanka korzenna (ang. mixed spice) to gotowa mieszanka przypraw do ciast, jej podstawowe składniki to cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie, czasami dodawane są też inne przyprawy.

powrót

Podobne przepisy

Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.