Janella  Purcell

Pudding z czarnego ryżu


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pudding z czarnego ryżu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka wypłukanego kilkakrotnie i namoczonego czarnego ryżu

2 ½ filiżanki wody

laska wanilii

¼ - ½ filiżanki cukru palmowego

2 pokruszone strąki kardamonu

liść laurowy

szczypta soli morskiej

½ puszki mleczka kokosowego

2 obrane

pokrojone i zamrożone banany

 

 

Przygotowanie:


Ryż zalać wodą w rondelku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Wygarnąć nasiona. Dodać je do ryżu razem ze strąkiem. Dołożyć pozostałe składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego. Gotować30-45 minut, aż ryż będzie miękki. Jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli za rzadki, gotować dłużej. Dosłodzić cukrem palmowym. Zmiksować mleczko kokosowe z bananami. Podawać ryż w małych miseczkach.

powrót

Podobne przepisy

Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.