Delia  Smith

Pudding z chleba z masłem i marmoladą


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z chleba z masłem i marmoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kromki wczorajszego

pszennego pieczywa

masło do ich posmarowania

marmolada

300 ml mleka

75 ml śmietanki

10 dag cukru

3 jajka

skórka otarta z pomarańczy

cukier trzcinowy demerara

posiekana skórka kandyzowana

 

 

Przygotowanie:


Kromki pieczywa smarujemy grubo masłem i jeszcze grubiej marmoladą. Przykrywamy je kolejnymi kromkami, smarujemy ich wierzch masłem, kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Kanapki zalewamy mieszanką z mleka, śmietany, cukru i jajek. Posypujemy skórką otartą z pomarańczy, cukrem trzcinowym i posiekaną skórką kandyzowaną. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący. Pudding podajemy prosto z piekarnika, polany schłodzoną śmietanką.

powrót

Podobne przepisy

Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.