Delia  Smith

Pudding - sadzawka z Sussex


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding - sadzawka z Sussex
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym

8 dag zmielonego łoju wołowego

5 dag rozdrobnionego

jednodniowego

białego chleba

cytryna

50 ml mleka

50 ml wody

cukier demerara

masło

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy łój i chleb, oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy nożem, dolewając płyny. Gdy składniki są z grubsza połączone - ciasto wyrabiamy ręką. Jeśli masa jest za sucha – dodajemy odrobinę płynu. Rozwałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i dzielimy na 6 części. Z każdej odkrawamy kawałek na przykrywkę, a resztą wylepiamy posmarowane masłem foremki. Na 6 porcji bierzemy jedną cytrynę i kroimy ją na 18 plasterków - do każdej foremki wkładamy po 3. Plasterki posypujemy czubatą łyżką cukru, na którym kładziemy 3 dag masła. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą, przykrywamy krążkiem - przykrywką i zalepiamy. Każdą foremkę przykrywamy kwadratowym kawałkiem folii aluminiowej - pamiętając, że ciasto wyrośnie. Skręcamy rogi folii. Pudding gotujemy na parze przez dwie godziny. Po ugotowaniu szerokim nożem luzujemy boki puddingu i obracając foremkę do góry dnem - wykładamy go na talerz i podajemy ze śmietanką.

powrót

Podobne przepisy

Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.