Marieta  Marecka

Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1884

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego

3,5 szklanki mleczka kokosowego

2 laski wanilii

2 ziarenka kardamonu

szczypta soli

ok. ¼ szklanki zwykłego białego cukru

4 gruszki

1 szklanka syropu z malin

2 goździki

1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Ryż wrzucamy do wrzątku na ok. 5 minut. Odsączamy i przekładamy do drugiego garnka. Zalewamy całość mleczkiem, dodajemy cukier, rozciętą laskę wanilii, wcześniej z niej wyciągamy ziarenka i też dodajemy do ryżu, dorzucamy kardamon i sól. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy gruszki w syropie. Do rondelka wlewamy ok. 1 litra wody, dolewamy syrop z malin, dodajemy goździki, anyż oraz laskę wanilii przeciętą na pół. Podgrzewamy do zagotowania. Gruszki obieramy, przecinamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wkładamy je do gorącego syropu – całość gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, aż gruszki zmiękną. Gorący pudding podajemy z gruszkami odsączonymi z syropu. Pudding można również schłodzić, podobnie jak gruszki i podać wszystko na zimno. Przed schłodzeniem, pudding należy przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie pojawił się kożuch.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Berrenika

postów: 3

26.07.2015 17:13

CYTUJ

Właśnie dziś wykonałam ten przepyszny deser :) Co prawda zamiast laski wanilii dodałam naturalnego ekstraktu waniliowego i nie dałam anyżu, bo nie miałam, ale efekt wyszedł naprawdę przepyszny ! :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.