Dave  Myers

Pudding ryżowy z owocami w syropie


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding ryżowy z owocami w syropie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 l mleka pełnotłustego

300 g ryżu krótkoziarnistego

15 g masła

3 łyżki cukru

1 laska wanilii, przekrojona

100 g sparzonych i obranych ze skórki migdałów, posiekanych

 

Owoce w lekkim syropie:

500 g wypestkowanych czereśni lub wiśni

100 g cukru

sok z jednej cytryny

2 łyżeczki mączki z maranty

kirsch, do smaku (opcjonalnie)

 

Do podania:

100 g bitej śmietany

 

Przygotowanie:

Do dużego rondla wlej mleko, dodaj ryż, masło, cukier i wanilię. Podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, kiedy zaczyna wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 30 min, często mieszając, pilnując, by ryż nie przywarł do dna.
W tym czasie przygotuj owoce w syropie. Włóż czereśnie lub wiśnie do rondelka, wsyp cukier, wlej sok z cytryny i 300 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym gotuj, aż owoce zmiękną. Wymieszaj mączkę z maranty z odrobiną wody i wlej do owoców, wymieszaj, poczekaj, aż syrop zgęstnieje. Wlej kirsch, jeśli go używasz.
Wymieszaj posiekane migdały z puddingiem. Podawaj z bitą śmietaną i dużą łyżką owoców.

powrót

Podobne przepisy

Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.