Si King

Pudding ryżowy z marchewką


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pudding ryżowy z marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 l mleka

6 ziaren zielonego kardamonu

60 g jasnych rodzynek

60 g ryżu basmati

3 łyżeczki deserowe brązowego cukru

1 starta marchewka

mała puszka mleka skondensowanego

60 g migdałów

sparzonych i obranych ze skórki

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko do garnka, włożyć kardamon i rodzynki, gotować na średnim ogniu, mieszając.
Kiedy mleko zacznie wrzeć, wsypać wypłukany ryż i gotować, mieszając, by ryż nie przywarł do garnka.
Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Kiedy ryż zmięknie i będzie puszysty, dodać startą marchewkę.
Wlać mleko skondensowane. Dodać migdały. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 10-12 minut. Proporcje na 4 osoby.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.