Anna Olson

Pudding ryżowy z koryntkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pudding ryżowy z koryntkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mleka

2 szklanki wody

4 kawałki skórki z cytryny (bez białych włókien)

1½ łyżki ekstraktu waniliowego

¾ szklanki krótko ziarnistego ryżu

1/3 suszonych koryntek (rodzynek)

3 łyżki lekko prażonych płatków migdałowych

2/3 szklanki cukru

1 żółtko

cynamon do posypania

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać mleko z wodą, skórką cytrynową oraz ekstraktem waniliowym. Do gorącego płynu wsypać ryż i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut mieszając od czasu do czasu. Wyjąć skórkę cytrynową, dodać koryntki, płatki migdałowe i cukier. Gotować jeszcze 10 – 15 minut mieszając, aż ryż będzie miękki. Zdjąć z ognia, ostudzić przez 15 min. i wmieszać żółtko. Przełożyć pudding do miseczek i oprószyć cynamonem. Podawać na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.