Sophie Dahl

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0








Składniki:

pudding ryżowy

1,4 litra półtłustego mleka

1 laska cynamonu

300 g ryżu basmati

1 łyżka ekstraktu waniliowego

8 strączków kardamonu

100 g miałkiego cukru trzcinowego albo 175 g syropu klonowego

150 g rodzynek

50 g migdałów w płatkach

śliwki

8 śliwek

100 ml wody lub soku z pomarańczy

2 gwiazdki anyżu

kilka goździków

1 łyżeczka syropu imbirowego lub likieru imbirowego



Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka z grubym dnem i dodaj laskę cynamonu. Zagotuj i wmieszaj ryż oraz ekstrakt waniliowy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min mieszając, żeby ryż nie przywierał do garnka. Rozgnieć strączki kardamonu w moździerzu i wydobądź nasiona. Zmiażdż je w moździerzu i wymieszaj z cukrem/syropem klonowym. Gdy ryż będzie przypominał mleczne risotto wmieszaj rodzynki, migdały oraz cukier lub syrop klonowy z kardamonem i gotuj jeszcze przez 5-10 min na małym ogniu, dolewając mleka jeśli to koniecznie. Pokrój śliwki, włóż do rondla, dodaj sok z pomarańczy, gwiazdki anyżu, goździki i syrop lub likierem imbirowy. Podgrzewaj na małym ogniu, aż śliwki nieco zmiękną i aromaty się połączą.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#yenn

18.08.2011 10:00


vengerberg

CYTUJ

czy to są składniki na porcję dla jednej osoby?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.