Marieta  Marecka

Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 185

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio

500 ml mleczka kokosowego

ok. 1 – 1,5 szklanki wody

2-3 łyżki cukru

szczypta soli

1 czubata łyżka masła

1 laska wanilii

skórka starta z ½ limonki i ½ cytryny

 

Sałatka:

½ pęczka mięty

2 mango

garść orzeszków nerkowca

sok z ½ limonki

2 łyżki miodu

½ granatu

 

Do dekoracji:

miechunka i karambola

 

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, połowę wody, sól, przeciętą laskę wanilii, cukier i ryż.
Gotujemy całość na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Jeśli ryż wchłonie cały płyn, a nie zdąży się dogotować, należy dolać więcej wody lub mleczka kokosowego.
Do ryżu dodajemy skórkę z limonki i cytryny.
Orzeszki nerkowca kroimy drobniej i prażymy na suchej patelni.
Miód łączymy z sokiem z limonki i 2 łyżkami wody.
Mango kroimy w cienkie paski, miętę szatkujemy.
Łączymy ze sobą kulki granatu, mango, miód z sokiem z limonki i podprażone orzeszki nerkowca.
Gorący pudding rozkładamy do pucharków i dekorujemy sałatką oraz miechunką i plastrami karamboli.





powrót

Podobne przepisy

Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.