Jennifer  Paterson

Pudding pomidorowy


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dojrzałe pomidory – ilość zależy od wielkości miski (miska powinna mieć wysokie ścianki i nieduże dno)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

cukier

przecier pomidorowy

sok z cytryny

sos Worcestershire

sos Tabasco

smaczny biały chleb

pokrojony na kromki i pozbawiony skórki

posiekany czosnek – ilość zależy od osobistych preferencji

oliwa extra vergine

2 garście liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Zanurz pomidory we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj grubo miąższ, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Nalej do głębokiego talerza nieco przecieru pomidorowego, dopraw sokiem z cytryny oraz sosami Worcestershire i Tabasco. Przemieszaj i zanurzaj w nim kromki chleba, a następnie wyłóż nimi ściśle ścianki miski. Wymieszaj przygotowane pomidory z pożądaną ilością posiekanego czosnku oraz podartymi na kawałki liśćmi bazylii. Dopraw do smaku i nałóż z czubkiem do wyłożonej chlebem miski. Ustaw miskę na talerzu, delikatnie przykryj spodkiem, obciąż i wstaw na noc do lodówki. Podawaj w kawałkach (jak tort), z dodatkiem przepiórczych jajek, oliwek, kwaśnej śmietany albo domowego majonezu.

powrót

Podobne przepisy

Szparagowa frittata
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.