James  Martin

Pudding na parze z cynamonem i gruszkowym kremem custard


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding na parze z cynamonem i gruszkowym kremem custard
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pudding

110g miękkiego masła, dodatkowo trochę masła do wysmarowania foremki

110g cukru pudru

2 duże, rozbełtane jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej

110g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

3 łyżki stołowe mleka

sól

1 łyżka stołowa mielonego cynamonu

3 łyżki stołowe syropu \"golden syrup\" (można go nabyć w hipermarketach; ostatecznie zrobić samemu mieszając cukier brązowy i biały w proporcjach 1:2, dodając tyle wody, by cukier się rozpuścił i podgrzewając – powinien mieć konsystencję rzadkiego płynnego miodu i piękną złotą barwę)



Krem custard

250ml mleka

250ml śmietany kremówki (48%)

100ml wina (cydru) gruszkowego

1 laska wanilii

8 żółtek; najlepiej, jeśli jaja pochodzą z hodowli ekologicznej

75g cukru pudru



Przygotowanie

Utrzyj w misce masło z cukrem, dodając stopniowo, jedno po drugim, jaja. Przesiej mąkę i wmieszaj do powstałej masy wraz z mlekiem, solą i cynamonem. Wysmaruj masłem litrową foremkę do puddingu i wlej do niej syrop \"golden syrup\". Wypełnij masą foremkę i przykryj ją pergaminem i folią aluminiową, a przykrycie umocuj za pomocą sznurka owiniętego wokół krawędzi foremki. Umieść w dużym garnku z wodą trójnóg i postaw na nim foremkę. Podczas gdy pudding gotuje się na parze, zrób gruszkowy krem custard. Ostrożnie doprowadź do wrzenia mieszaninę mleka, śmietany i wina gruszkowego, dodając wcześniej uprzednio rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia.Ubij w oddzielnej misce żółtka z przygotowaną masą, dodaj cukier i wymieszaj dobrze, aż całkiem się rozpuści. Gdy żółtka się rozgrzeją, masa zacznie gęstnieć i utworzy się krem custard. Mieszaj dalej, aż masa zgęstnieje na tyle, że po zanurzeniu łyżki pozostawi na jej wypukłej stronie warstewkę, która nie będzie sama spływać. Gdy pudding się ugotuje, zdejmij go z trójnogu, połóż na foremce talerz, obróć do góry nogami, wstrząśnij lekko i zdejmij foremkę. Podawaj z kremem custard.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Wiśniowy mus czekoladowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.