Pudding miodowo-marchewkowy

Pudding miodowo-marchewkowy
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 700 g marchewek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 gałki muszkatołowej
  • laska cynamonu
  • 4 ziarna kardamonu
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • łyżeczka wody różanej
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki wody
  • 30 g klarowanego masła
  • 1/2 szklanki migdałów
  • op. cukru waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i utrzeć na drobnej tarce. W rondelku gotować ją z miodem, cukrem, mlekiem oraz cynamonem, kardamonem i gałką. Gdy wszystko się zagotuje zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 20 minut. Mieszaj w rondelku co jakiś czas. Dodaj rodzynki i wodę różaną. Wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do puddingu. Gotuj jeszcze 2 minuty lub aż cały płyn zgęstnieje. Dodaj klarowane masło. Nałóż do miseczek i odstaw na kilka godzin. Migdały gotuj 5 minut, obierz ze skórki i posiekaj w zapałki. Upraż je na patelni i posyp nimi gotowy pudding tuż przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA