Anna Olson

Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami


Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pudding jaśminowy:

1 szklanka śmietany kremówki

2 szklanki 2-procentowego mleka

2 łyżki herbaty jaśminowej

1 laska wanilii

1/3 szklanki cukru

2/3 szklanki pszennej semoliny



Przygotowanie:

Przygotować 4 kokilki lekko posmarowane olejem. Podgrzać śmietanę i mleko wraz z herbatą i waniliowym miąższem – na czas gotowania należy również włożyć do garnka waniliowy strączek. Grzać przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia, aby aromaty się przeniknęły. Wyjąć strączek waniliowy i, wciąż podgrzewając płyn na małym ogniu, wsypać powoli semolinę, energicznie mieszając płyn trzepaczką. Mieszać stale jeszcze przez minutę, aż płyn zacznie gęstnieć. Podgrzewać pudding jeszcze przez 3-5 minut, mieszając drewnianą łyżką, aż będzie gęsty i delikatny. Przelać pudding do kokilek, a gdy ostygnie, wstawić na dwie godziny do lodówki. Zimny pudding wyjąć z kokilek za pomocą noża i przełożyć na talerzyki.



Kruche waflowe tulejki:

białko 3 jaj

1 szklanka + 1 łyżeczka przesianego cukru-pudru

¾ szklanki + 2 łyżki przesianej mąki tortowej

½ kostki stopionego masła



Przygotowanie:

W misce ubić trzepaczką białko z cukrem na gładką masę. Dosypywać mąkę, stale mieszając i dolać stopione masło. Zamieszać ciasto i odstawić do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Z plastykowej pokrywki wyciąć kolistą ramkę tak, aby jej wnętrze posłużyło jako szablon. Wyłożyć blachę arkuszem silikonowego papieru do pieczenia, kłaść plastykowy szablon i jego wnętrze cienko smarować ciastem za pomocą łopatki, żeby powstały kółka z ciasta na całej powierzchni. Piec 6-7 minut, odwracając wafelki w czasie pieczenia. Ze zdjętych z blachy wafelków można zrobić tulejki, delikatnie owijając nimi trzonek drewnianej łyżki. Wafelki można upiec na dzień przed podaniem i przechować je w szczelnym pojemniku.



Podawać pudding wraz z waflowymi tulejkami i świeżymi jagodowymi owocami (np. borówkami, jagodami, malinami).



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.