Bill Granger

Pudding imbirowy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

Pudding imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g masła

½ filiżanki cukru

2 jajka

100g kandyzowanego imbiru

filiżanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ filiżanki mleka

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać masło z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka, po każdym wymieszać. Dodać kandyzowany imbir, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do natłuszczonych foremek do puddingu (można użyć ceramicznych miseczek do zapiekania) i uszczelnić pergaminem. Gotować na parze (np. na koszyczku do gotowania na parze), na wolnym ogniu 35 do 40 minut. Kiedy pudding będzie gotowy, oderwać go nożem od ścianek formy, wyłożyć na talerz i polać polewą.
Polewa: Wlać do rondelka mleczko kokosowe, żółtka i wsypać cukier oraz skrobię. Wymieszać i gotować 5 do 10 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gładka masa.

powrót

Podobne przepisy

Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.