Bill Granger

Pudding imbirowy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

Pudding imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g masła

½ filiżanki cukru

2 jajka

100g kandyzowanego imbiru

filiżanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ filiżanki mleka

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać masło z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka, po każdym wymieszać. Dodać kandyzowany imbir, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do natłuszczonych foremek do puddingu (można użyć ceramicznych miseczek do zapiekania) i uszczelnić pergaminem. Gotować na parze (np. na koszyczku do gotowania na parze), na wolnym ogniu 35 do 40 minut. Kiedy pudding będzie gotowy, oderwać go nożem od ścianek formy, wyłożyć na talerz i polać polewą.
Polewa: Wlać do rondelka mleczko kokosowe, żółtka i wsypać cukier oraz skrobię. Wymieszać i gotować 5 do 10 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gładka masa.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.