Bill Granger

Pudding imbirowy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

Pudding imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g masła

½ filiżanki cukru

2 jajka

100g kandyzowanego imbiru

filiżanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ filiżanki mleka

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać masło z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka, po każdym wymieszać. Dodać kandyzowany imbir, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do natłuszczonych foremek do puddingu (można użyć ceramicznych miseczek do zapiekania) i uszczelnić pergaminem. Gotować na parze (np. na koszyczku do gotowania na parze), na wolnym ogniu 35 do 40 minut. Kiedy pudding będzie gotowy, oderwać go nożem od ścianek formy, wyłożyć na talerz i polać polewą.
Polewa: Wlać do rondelka mleczko kokosowe, żółtka i wsypać cukier oraz skrobię. Wymieszać i gotować 5 do 10 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gładka masa.

powrót

Podobne przepisy

Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.