Bill Granger

Pudding czekoladowy


Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Pudding czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

filiżanka mąki

½ filiżanki cukru pudru

4 łyżki stołowe kakao

szczypta soli

3 łyżeczki proszku do pieczenia

filiżanka mleka

85g masła

2 jajka

łyżeczka ekstraktu waniliowego



Syrop

brązowy cukier

kakao



Przygotowanie

Sporządzić syrop: wymieszać cukier i kakao, dolać gorącej wody (powinien być dość gęsty). Przesiać mąkę do miski, dodać kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wlać mleko, stopione masło i ekstrakt waniliowy, wbić jajka i wymieszać wszystko trzepaczką na płynną i gładką masę. Przełożyć do małych żaroodpornych miseczek, polać syropem. Spłynie on na dno miseczek i utworzy słodki sos. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pudding podawać w miseczkach, w których się piekł, udekorowany bitą śmietaną.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.